Het oriŽntaalse bad: de hamam    

In het oriŽntaalse badritueel staan luxe, rust en ontspanning voorop. Het bestaat uit een reeks wassingen in een weldadige omgeving, gevolgd door een massage met vocht- en voedingsinbrengende oliŽn.

   
   
 
     
Herkomst en aanpassingen    

Het klassieke oriŽntaalse bad, dat voortkomt uit oude Oosterse tradities en de Romeinse badcultuur is sterk verweven met andere culturele en religieuze gewoonten. We denken hierbij aan het strikt gescheiden baden van mannen en vrouwen, andere, soms informelere, hygiŽnestandaarden en bijvoorbeeld de Kurna: het ritueel overgoten worden met water dat nog niet met een ander lichaam in aanraking is geweest. Bovendien is het klassieke oriŽntaalse bad toegespitst op de huideigenschappen van oriŽntaalse mensen (Huidtype IV), terwijl de meeste Noordwest-Europeanen een droger, kwetsbaarder huidtype hebben.

Om deze redenen is door Haslauer het oriŽntaalse badsysteem zo aangepast dat al het goede ervan - de rust, de zorgvuldigheid, de massage, de oliŽn en de luxe - behouden blijft, terwijl het tegelijk is toegespitst op onze cultuur en op de individuele wensen en behoeften van de bezoekers.

   

 

   
   
     
Individuele huidverzorging: reiniging en voeding    

Allereerst heeft Haslauer de baadprocedure aangepast aan de frequentie waarmee de Westerse mens zich wast.

De hamam werd ťťn keer per week bezocht, terwijl tegenwoordig - in oost en west - de dagelijkse douche gemeengoed is geworden. Dit brengt een (te) intensief gebruik van zeep en douche-gels met zich mee. Verhoging van de pH-waarde van de huid en beschadiging van de eigen lipoÔde beschermlaag van de huid kunnen het gevolg zijn. Het zeepgebruik moet daarom drastisch worden aangepast.

   
     
   
     
   

Daarnaast beschikken we nu over de kennis om exact uit te kienen wat het beste is voor de huid van iedere individuele bezoeker. De verleiding is groot, om in de luxe-omgeving van het oriŽntaalse bad alles uit te proberen wat voorhanden is - overbelasting en uitdroging van de huid zijn dan al snel het gevolg. Het opstellen van een individueel behandelingsprogramma is beter.

Voeden is beter dan uitdrogen: na de diverse waterbehandelingen is het essentieel om een aantrekkelijk en individueel voedingsprogramma voor de huid aan te bieden - en het belang van een goede massage om de voedende stoffen in de huid in te brengen wordt daarbij steeds hoger ingeschat.

   
     
   
     
De massagebank    

De stenen massagebank in een klassiek oriŽntaals bad is kniehoog en biedt plaats aan meerdere personen tegelijk. Omdat Westerse masseurs echter staande werken en omdat de Westerse mens individueler is ingesteld, heeft Haslauer het oorspronkelijke concept hieraan aangepast. Daarnaast zijn moderne technologische innovaties toegepast.

De massagebank van het oriŽntaalse bad van Haslauer is een eenpersoonsbank. Het liggedeelte is van steen en in hoogte verstelbaar. De steen is verwarmd en ergonomisch vormgegeven. Bovendien is de bank voorzien van een warm- en koudwaterdouche en een waterafvoer. De zorgvuldig en minutieus gedecoreerde buitenkant zorgt ervoor dat de oriŽntaalse sfeer behouden blijft en benadrukt het belang en de professionele ambachtelijkheid van de masseur.