De Kraxenofen ®      
De Kraxenofen is een gemeenschappelijk hooibad op basis van warmte en kruidige stoom. Doordat het hoofd van de bezoeker vrij blijft, voelen de warmte en stoom van de Kraxenofen altijd aangenaam aan. Hierdoor en door het uitgekiende temperatuursverloop is de Kraxenofen ook weldadig voor mensen die andere stoombaden te extreem vinden.      
   
Ambience    

In de landelijke ambience van een oude boerderij-woonkamer, zit de klant in een comfortabele nis, terwijl kruidenstoom zacht langs zijn de rug omhoog stijgt. De lucht is doordrongen van de geuren van kruidig Alpen-hooi. De Kraxenofen voorziet in een milde kruidenstoom langs rug, schouders en flanken en voor een milde, ontspannende oververwarming van het bekkengebied.

Ondanks de landelijke herkomst van de Kraxenofen kan deze vanzelfsprekend ook in andere stijlen uitgevoerd worden.

   
     
   
   
   
     
Opzet      

Alpen-hooi wordt in een korf, in een nis achter de rug van de klant geplaatst. Zo is er een zekere afstand tussen de bader en het hooi, zodat het hooi niet na ieder bad ververst hoeft te worden. Daarnaast krijgt iedere bader een pakking hooi om op plaats te nemen, zodat de persoonlijke hygiŽne gewaarborgd is. Iedere nis wordt afzonderlijk, door de onderbreking van een lichtstraal, als men gaat zitten ingeschakeld, zodat de duur van de behandeling individueel is. De techniek achter de Kraxenofen blijft geheel buiten zicht.

Afhankelijk van het type en het kamerontwerp worden drie of meer nissen aanbevolen. Deze kunnen zo worden geplaatst dat men elkaar ziet en een gesprek mogelijk is - zodat het nemen van een Kraxenofen-bad tegelijk een individueel en sociaal gebeuren is.

   
     
     
     
Geschiedenis    
Oorspronkelijk was een Kraxe een mand die boeren in de Alpen op hun rug meedroegen, bedoeld om hooi van de bergweiden naar de dalen te dragen. Maar hij werd ook gebruikt in de huiskamer van de boerderij. Geplaatst in de nis van de open haard steeg de kruidige stoom eruit op langs de rug van degene die erin plaats had genomen en gaf zo een zeer comfortabele hitte af en een heerlijke, weldadige geur.